Подкрепата Тейлър Суифт за вицепрезидента Камала Харис чрез публикация в Instagram във вторник вечер е привлякла най-малко 337 826 посетители на Vote.gov - американски правителствен уебсайт, който насочва потребителите към специфична информация за гласуване, казва говорител на U.S. General Services Administration пред CNBC.

Суифт пусна своето одобрение минути след приключването на първия дебат между Харис и бившия президент Доналд Тръмп.

В своето обръщение в Instagram музикалната суперзвезда насочи своите последователи към уебсайта Vote.gov и ги насърчи да направят собствено проучване, както и да се регистрират за предсрочно гласуване.

„Ще дам гласа си за Камала Харис и Тим Уолц на президентските избори през 2024 г.“, написа Суифт. „Също така смятам, че е много по-лесно да се гласува по-рано.“

Миналата година Суифт публикува подобна връзка към уебсайта Vote.gov, за да мотивира своите последователи да се регистрират за гласуване. Уебсайтът е отбелязал увеличение на трафика от 1226% час след публикацията на Swift през 2023 г., по данни на NPR.

Подкрепа на Суифт за Харис вече й спечели гнева на Тръмп и кампанията му.

Републиканският кандидат за президент каза, че Суифт „вероятно ще плати цена за това на пазара“ в интервю в сряда сутринта за „Fox & Friends“.

Неговият съотборник, сенатор Джей Ди Ванс от Охайо, повтори това мнение:

„Възхищаваме се на музиката на Тейлър Суифт, но не мисля, че повечето американци, независимо дали харесват нейната музика, нейни фенове са или не са, ще бъдат повлияни от знаменитост милиардер, която според мен е фундаментално отделена от интересите и проблемите на повечето американци“, каза Ванс в интервю за Fox News.

По-рано Тръмп предположи, че ще приеме одобрението на Суифт, ако тя го осигури.

През август, когато в социалните мрежи бяха разпространени фалшиви, генерирани от AI изображения на Суифт, подкрепяща Тръмп, той написа в своята мрежа Truth Social: „Приемам“.

В публикацията си във вторник вечер Суифт каза, че подкрепата ѝ за Харис е отчасти в отговор на тези AI изображения, изтъквайки, че фалшивите снимки предизвикват страховете ѝ относно опасностите от разпространение на дезинформация.

„Това ме доведе до заключението, че трябва да бъда много прозрачна относно действителните си планове за тези избори като гласоподавател“, написа тя. „Най-лесният начин за борба с дезинформацията е с истината.“