Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че ще блокира присъединяването на Украйна към НАТО, докато е начело на правителството на страната.

Ръководството на НАТО цели Украйна да се присъедини след края на войната с Русия, за да възпре по-нататъшна агресия от страна на Москва, но декларацията на Фицо подчертава политическите трудности, които вероятно ще възникнат при преследването на тази цел, съобщава Politico, цитиран от БТА.

"Докато съм начело на словашкото правителство, ще насочвам депутатите, които са под мой контрол като председател никога да не се съгласяват Украйна да се присъедини към НАТО“, категоричен беше Фицо в седмичното предаване "5 минути до 12" на Словашкото радио и телевизия СТВР.

По отношение на позицията си относно присъединяването на Украйна към НАТО, той заяви, че тя е прозрачна: "Това е нещо, което открито казах на премиера Шмигал, на американците и на всички останали“.

Словашкият премиер последователно обвинява Запада и САЩ, че подхранват бушуващия конфликт, хвърляйки вината върху Европа.

"Има военен конфликт в съседна държава, където славяните се избиват помежду си, а Европа подкрепя това убийство, което просто не разбирам."

Думите на Фицо рязко контрастират с позицията на новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте, който в четвъртък заяви, че "Украйна е по-близо до НАТО от всякога и ще продължи да върви по този път, докато не стане член на нашия съюз“.

Съгласно учредителния договор на НАТО от 1949 г. решенията за разширяване се вземат "с единодушие“, което означава, че противопоставянето на Фицо на присъединяването на Украйна към алианса може наистина да блокира членството ѝ поне до края на настоящия мандат на словашкия лидер през 2027 г.

Други приятелски настроени към Русия членове на НАТО също биха могли да се опитат да осуетят стремежа на Украйна за членство, допуска Politico.

Подобна ситуация се разигра след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Тогава Швеция и Финландия подадоха молби за присъединяване към Северноатлантическия пакт, но бяха блокирани от Турция и Унгария в продължение на година и 10 месеца.

Докато Турция се противопостави на дейността на кюрдските активисти в Швеция и на ограниченията върху износа на западни оръжия за Анкара, причините за съпротивата на Унгария никога не бяха изрично посочени. Финландия и Швеция станаха членове на алианса съответно през април 2023 г. и през март 2024 г.

След като беше преизбран миналата есен, Роберт Фицо промени политиката на предишния кабинет за предоставяне на материална подкрепа на Украйна във войната ѝ с нахлуващите руски войски и вместо това обеща, че правителството му няма да изпрати "нито един патрон".

Същевременно, той се сближи с Москва, както действа и авторитарният премиер на съседна Унгария Виктор Орбан, отбелязва Politico.

Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте направи в Украйна първата си официална визита след поемането на поста, отбелязва AP.

Целта на посещението беше да бъде затвърдена подкрепата на НАТО за Киев във войната с Русия.

По време на визитата си в Киев Марк Рюте потвърди продължаващата подкрепа на алианса за Украйна и обеща "да направи кристално ясно“ за всички наблюдаващи, че НАТО стои редом до страната.