Новият главен секретар на НАТО Марк Рюте реши да посети Киев днес, в първото пътуване след встъпването си в длъжност.

След като пристигна в украинската столица, Рюте се срещна с президента Володимир Зеленски, като през това време сирените за въздушно нападение се включиха два пъти, отбелязва Euronews.

Генералният секретар на НАТО побърза да изтъкне, че необявеното пътуване е петото му след пълномащабното нахлуване на Русия в началото на 2022 г., като добави, че е искал да дойде първо в Украйна в началото на мандата си.

Той потвърди непоколебимата подкрепа на алианса, като заяви: „Украйна е по-близо до НАТО от всякога“.

„Вашата борба за свобода отразява европейските ценности“, заяви Рюте и добави, че е „приоритет и привилегия да продължим подкрепата за Украйна“.

Ръководителят на алианса обеща при встъпването си в длъжност в Брюксел във вторник да помогне за укрепване на западната подкрепа за Украйна, която напоследък е в отбранителна позиция поради непрестанния натиск на руската армия в източните региони.

Освен това, Рюте изрази увереност, че ще може да работи с когото и да е от избрания за президент на САЩ, най-мощния член на алианса, през ноември - ключов момент за усилията на Украйна да си осигури постоянна западна подкрепа.

От своя страна президентът Зеленски заяви, че с Рюте са обсъдили елементи от т.нар. план за победа на Украйна преди срещата на НАТО в германската военновъздушна база Рамщайн следващата седмица.

Двамата са обсъдили и ситуацията на бойното поле и конкретните нужди на украинските военни части. Зеленски повтори, че Украйна се нуждае от повече оръжия, включително с голям обсег на действие.

На въпрос за перспективите за членство на Украйна в НАТО Рюте заяви, че неотдавнашните стъпки заедно „изграждат мост към членство в НАТО“, включително финансова помощ в размер на 40 млрд. евро, двустранни споразумения за сигурност и формиране на ново командване на НАТО за координиране на помощта и обучението.

Междувременно, на бойното поле – Русия запазва инициативата от края на миналата година, когато украинската контраофанзива затихна. Украйна се сблъсква с критичен проблем с човешкия ресурс на фронтовата линия и се опитва да удържи непрестанните руски атаки.

Въпреки че победите на Русия са постепенни, постоянното ѝ движение напред се увеличава, тъй като украинците са изтласкани назад и отстъпват позиции, допълва Euronews.