Заради финансовата криза инвестиционните проекти са намалели със 70 процента, отчетоха от Камарата на инженерите във Варна. Проектирането на търговски сгради е спряло, а предприемачи продават проектите си за молове, хотели и ваканционни селища. В момента такъв проект може да се купи на много ниска цена. Кризата почти спря проектирането на търговски площи във Варна.

"Действително, има спрени обекти, ние имаме нереализирани проекти, които са поръчани и не са взети от инвеститорите, като инвестиционните им намерения са спрели за тази година", каза инж. Таню Димитров, директор на компания за проучване и проектиране.

Замразени са цели хотелски комплекси, много от инвеститорите на планираните 12 мола във Варна също изчакват. Проблеми вероятно ще има и пpи отдаването на моловете под наем и впоследствие продажбата им, очаква браншът.

В същото време Варна стана известна и с една от най-скъпите оферти за жилище. 4-стаен апартамент, който се намира на метри от морето се продава за зашеметяващите 1 млн. долара. Необзаведеният апартамент е с площ 240 квадратни метра - това прави по 4 167 евро за квадратен метър.

В повечето случаи купувачите на най-скъпите имоти са българи и няма да е изненада новият собственик също да е такъв. Нерядко обаче лукс на добро място търсят и богати руснаци.

"Състоянието на интериора не е достатъчно, за да наречем един имот луксозен, най-важно е местоположението, ако това са апартаменти, жилищни площи, важни са общите части, поддръжката, договорите за управление, наличието им, липсата", коментира Добромир Ганев, Варненска асоциация за недвижими имоти.

Проверките на НАП и ДАНС за произхода на средствата на богаташите не са стреснали особено потенциалните купувачи .

Източник: bТВ

Още по темата:

Строителството на молове у нас не се влияе от кризата

Някои луксозни предложения от пазара на имоти

Инвестициите в търговски имоти в Европа със спад от 70%