Въпреки забавеното темпо, пазарът на търговски площи продължава да се развива, като се наблюдава навлизане на големи международни дискаунтъри - търговците, които работят с нисък асортимент на максимално ниски цени. Иначе търговците активно използват момента за анализ на възможностите за реорганизиране на дейността и предоговаряне на условията.

„Сделките, които сключваме днес, са резултат от водените през 2008-ма преговори", коментира Павлина Никова, мениджър Търговски площи и партньор във Фортън Интернешънъл. "Инцидентни и бързи сделки не могат да се сключват, тъй като предлагането е голямо, а наемателите са предпазливи. Това накара инвеститорите да отстъпят от позициите си, като позволят на търговците да определят правилата", допълва Никова.

Отражение от кризата има и на търговските улици. За разлика от бул. „Витоша", където все още няма предлагане на качествени магазини, свободните магазини по улици като бул. „Александър Стамболийски," бул.„Мария Луиза" и дори ул."Граф Игнатиев" вече са факт. Наемните нива там отбелязват спад, като липсата на търсене прави трудно определянето на точна тенденция.

Според проучването на Фортън Интернешънъл, пет проекта за МОЛ-ове с обща търговска площ от 193 000 кв.м са в строеж в столицата към момента. Доходността на търговски имоти по главните търговски улици все още се задържа около 7.5%, докато при търговските центрове се движат около 10%.

По отношение на инвестиционните сделки, през първо тримесечие движението е силно ограничено. Въпреки сериозното увеличаване в предлагането във всички сектори на недвижимите имоти и частично актуализираните очаквания на продавачите, купувачите са ограничен брой и повече проучват пазара, отколкото купуват.

За добрите продукти все още има разминаване в очакванията на продавачите и купувачите и докато няма налагащи продажба причини, сделки трудно ще се сключат. Купувачите търсят distressed assets, т.е. имоти на силно занижени цени и докато такива не се появят на пазара, вероятно няма да започнат да купуват. "Продавачите в България трябва да имат предвид, че в момента чуждите инвеститори сравняват предлаганата доходност на имотите тук с тази на сходни имоти в Западна Европа, където наемите са значително по-дългосрочни и има работеща съдебна система.

В момента международните инвеститори могат да закупят индустриален имот в Манчестър с годишна доходност от 9,45% или офис в централен Лондон с 8,75% доходност, което прави инвестиция в София на подобни нива нелогична и това, което се търси в България като компенсация за пазарния риск е в порядъка на 12%-15% годишна доходност", заяви Михаела Лашова, мениджър Инвестиционни продажби във Фортън.