Устремът на финансовите институции в САЩ, насочен към предварителното изплащането на средствата, отпуснати им от държавата, пълни джобовете на компаниите, които оцеляха на Уолстрий, пише CNNMoney.

В седмицата след като регулаторните органи в САЩ оповестиха резултатите от стрес тестовете на банките, 5-6 големи финансови компании обявиха планове за набирането на свежи средства.

Банките, които набират капитал, се възползват от ръста в цените на акциите на компаниите от финансовия сектор. Те също така заздравяват позициите си сред инвеститорите, които биха искали да видят как компаниите се отделят от програмата на правителството за спасяване на финансовия сектор.

Този устрем за изчистването на задълженията по програмата се превръща в тлъсти поемателски такси за трите големи щатски брокерски къщи - Goldman Sachs, Morgan Stanley и подразделението на JPMorgan Chase J.P. Morgan, които имат огромна преднина пред другите в организирането на подобни набирания на средства.

Goldman и Morgan участват съвместно като поематели на емисия акции на U.S. Bancorp на стойност 2.5 млрд. долара и на емисия за 1.2 млрд. долара на Bank of New York Mellon. Към тях се присъединява J.P. Morgan която пък е поемател на емисия акции на BB&T за 1.5 млрд. долара, която също като Bancorp и Bank of New York Mellon издържа стрес-тестовете, но иска по-бързо да се разплати с правителството.

Комисионните на поемателите варират между 2.65% при U.S. Bancorp и 3% от набраните средства при Bank of New York Mellon и BB&T, което означава, че големи банки на Уолстрийт могат да отчетат приходи в размер на десетки милиони долари. Общата стойност на комисионните, които поемателите и останалите участващи банки ще си разделят от трите предлагания възлиза на около 147 млн. долара, според данни на Dealogic.

Независимо от голямата си активност Goldman Sachs и Morgan Stanley пропуснаха най-голямото предлагане на акции тази година, а именно това на Wells Fargo на стойност 8.6 млрд. долара миналия петък. Поемател на емисията, която може да донесе 200 млн. долара под формата на комисионни на поемателите, е организирана от J.P. Morgan и подразделението на Wells Fargo Wachovia.

Регулаторните органи посъветваха 10 големи банки да наберат 75 млрд. долара, което означава, че банките на Уослтрийт ще разполагат с още възможности в следващите седмици като поематели на различни емисии.

Очаква се Morgan Stanley да спечели 10 млн. долара от продажбата на акции за 750 млн. долара на KeyCorp.

Подобни възможности подсилват още повече позициите на Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Morgan Stanley, банки, които така или иначе вече са смятани от инвеститорите за по-стабилни от другите конкурентни банки като Citigroup и Bank of America например.

Goldman и Chase не трябва да набират допълнителни средства според стрес-тестовете, а двете банки дадоха индикации, че имат желание да се разплатят по-рано с правителството.

Goldman, Morgan Stanley и J.P. Morgan са най-активните поематели на емисии, но не са единствените. Barclays Capital организира продажбата на акции за 1.6 млрд. долара на Capital One през тази седмица, докато подразделението на Bank of America Merrill Lynch беше поемател по емисия акции на Principal Financial на стойност 1 млрд. долара.