Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър изключи възможността администрацията да въведе специални ограничения за изплащането на възнаграждения на топ-мениджърите на банките, съобщи агенция Bloomberg.

Администрацията на американския президент Барак Обама подготвя предложения, които ще й позволят в по-голяма степен да обвърже бонусите на ръководителите с дългосрочните резултати от дейността на финансовите компании.

"Не мисля, че правителството трябва да налага ограничения върху размерите на компенсации. Това, което ми се струва, че е необходимо да бъде направено, е да се убедим, че ограничаваме стимулите, които създадоха системата от бонуси", заяви Гайтнър.

Думите му свидетелстват, че предложението на администрацията по-скоро ще бъде ориентирано към принципите за изплащане на бонуси.

Предложенията на администрацията засяга само банките, получили средства от държавата в рамките на програмата за стимулиране на икономиката. Гайтнър смята, че неправилните стимули за получаване на възнаграждения са дали своя "принос" за финансовата криза.

"Кризата беше задълбочена от факта, че мениджърите са получавали бонуси затова, че са поемали огромни рискове, и подобна ситуация може да бъде предотвратена. Ние не трябва да създаваме ограничения. Мисля, че трябва да се опитаме да променим стимулите за служителите в по-добра посока", добави той.

Измененията трябва да гарантират, че "отсъствието на печалби" в течение на продължителен период от време ще "постави под заплаха" и изплащането на възнаграждения, подчерта Гайтнър.

Източник: БГНЕС