Устойчивото развитие без съмнение е в основата на модерния бизнес модел и водещите компании все повече и повече се фокусират именно върху опазването на околната среда и социалната отговорност. Своя ангажимент към устойчивото развитие затвърждава и United Group – водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, с публикуването на Доклада за устойчиво развитие за 2023 г. През изминалата година Групата постига значителни постижения в областта на екологичното, социалното и корпоративното управление (ESG).

40% от общото потребление на електроенергия на Групата вече се осигурява от възобновяеми енергийни източници. Този значим напредък е част от амбициозната стратегия на компанията за намаляване на въглеродния отпечатък.

Основен акцент в стремежа на United Group за устойчивост са и амбициозните цели за намаляване на емисиите, потвърдени от инициативата Science Based Targets (SBTi). Като част от своя ангажимент за борба с изменението на климата, United Group си поставя за цел нулеви нетни емисии до 2040 г. През 2023 г. бе отбелязан значителен напредък, като компанията постигна 46% намаление на емисиите от обхвата 1 и 2 в сравнение с 2020 г.

Групата успешно реализира и програми с фокус върху кръговата икономика, многократната употреба и рециклирането. Забележително е, че през 2023 г. около 40% от инсталираното от компанията оборудване за клиентски помещения (CPE) се състои от реновирани устройства.

През миналата година United Group завърши и първата си оценка по Таксономията на ЕС, която оценява приноса на компанията към устойчиви и социално отговорни инвестиции.

От доклада става още ясно, че 52% от ръководните постове в United Group се заемат от жени, което е доказателство за ангажимента на Групата към насърчаване на равенството между половете и предоставянето на равни възможности. През изминалата година компанията стартира и програмата за обучение по ESG – „Keep the Future“, целяща да предостави на мениджърите умения и знания, необходими за ефективно управление на инициативите за устойчивост.

Докладът за устойчивост за 2023 г. на United Group ясно показва, че устойчивото развитие не е просто стремеж, а дългосрочна визия и ангажимент към бъдещето. С ключови действия и амбициозни цели, компанията затвърждава позицията си на лидер в прилагането на устойчиви практики в региона.

Пълния Доклад за устойчивост за 2023 г. на United Group можете да видите ТУК.