Българската банкова система е стабилна, ликвидна и печеливша, срещу нередовните кредити банките разполагат с достатъчно провизии. Това заяви Виолина Маринова в интервю за БТА - председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България /АББ/ и главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

Банковите кредити, които са извън редовно обслужваните, са в рамките на 8.2 процента средно за цялата банкова система, което е едно разумно ниво, посочи Маринова. От тях има някои с до 30 дни закъснение, други с до 90 дни закъснение, както и такива с над 180 дни, които вече са в загуба. Този процент е среден за банковата система, но това е едно разумно ниво и имаме достатъчно добри финансови провизии за такава ситуация.

Всяка банка си е избрала рейтингова агенция, в случая ние работим с Moody's, каза Виолина Маринова по въпроса за евентуално понижаване на кредитния рейтинг на ПИБ и ДСК. В момента те поставят под наблюдение двете банки поради вероятното влошаване в средата за развитие на бизнеса в България. Тоест, те правят прогноза, че ако бизнес средата в България се влоши, това би застрашило и банките.

В случая аз мога да говоря за Банка ДСК. Банката е стабилна и добре капитализирана. Имаме капиталова адекватност в размер на 23 процента, при положение че изискваната капиталова адекватност в България е 12 на сто, а в банковата система към края на март е отчетена капиталова адекватност от 16.5 процента.

В Европа изискването за капиталова адекватност е 8 процента.

Ние сме и добре капитализирани. Капиталът на Банка ДСК е над 1.6 млрд. лв. Банката е в много добро състояние по отношение на ликвидността, нямаме причини за притеснения. Качеството на портфейла ни е на нивото, на което е и на цялата банкова система. Има влошаване, но в цяла Европа има влошаване на качеството на портфейлите. Едновременно с това съществува наредба на БНБ, според която формираме провизии при закъснение при обслужване на кредитите.

Същевременно наредбата на БНБ, която беше променена, даде възможност на клиентите, имащи задължения към банките, да преструктурират кредитите си, за да могат да обслужват задълженията си, без да страдат клиентите и без да страда банката.

В момента все още няма ясно отчетени данни, за да се каже, че страната е в рецесия. Такива сценарии, базиращи се на навлизането на страната в рецесия, без да има някакви данни за това, може да доведат до погрешни заключения.

Да, има данни за забавяне на икономиката у нас, но все пак ние сме с по-добри макроикономически показатели, отколкото някои страни в Европа.

Имаме високи валутни резерви, бюджетен излишък. Банковата система отчита печалба, нямаме реализирани загуби, при поддържането на висока ликвидност и капиталова адекватност. Трябва да прибавим и това, че банките са силно регулирани, БНБ ни наблюдава всеки месец, така че няма основания за притеснение.

Резултатите на банковата система и на всяка една банка поотделно, се публикуват на сайта на БНБ. Днес или утре ще излязат резултатите на банковата система за април, които очаквам, че ще бъдат по-добри от тези през март.

Още по темата:

Moody's: Рейтингът на ПИБ е под наблюдение за три месеца

Moody's може да намали рейтингите на Банка ДСК и ПИБ
ПИБ предлага инвестиционни диаманти
ПИБ с по-добри условия по картата Visa-Vivatel