Най-голямата италианска застрахователна компания Assicurazioni Generali е инвестирала над 300 млн. евро във фонд за дялови инвестиции, който ще концентрира дейността си в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), информира Reuters.

В изявление на застрахователя и чешката PPF Group от днес се казва, че смесеното дружество PPF Partners е стартирало първия си фонд с инвестиции в размер на 615 млн. евро.

Generali ще притежава 27.5-процентен дял в смесеното дружество, докато делът на PPF ще е 72.5%, се казва в изявлението. Generali е допринесла с около 50% от средствата за първия фонд, казва Мел Карвил, които напуска ръководния си пост в застрахователя, за да оглави дружеството.

PPF Partners планира да пусне още фондове, които да управляват общо 5 млрд. евро активи след пет години.

"Вече инвестирахме над 300 млн. евро в първия фонд," казва Карвил, президент и главени финансов директор на PPF Partners.

Generali и PPF Group вече имат едно смесено дружество в сектора на застраховането, което също се фокусира над Централна и Източна Европа.

PPF Partners смятат, че регионът има добър потенциал за растеж, въпреки че положението във всяка страна е различно, казва Карвил.

"Вярваме в ЦИЕ. Определено смятаме, че тези страни, въпреки настоящите трудните времена, ще имат по-голям ръст на БВП от Западна Европа," допълва той.

Фондът обмисля инвестиции в така наречените "defensive sectors" като вече са направени инвестиции в управление на отпадъци, енергетика, хотелиерство и медийни компании.

Фондът е инвестирал в общинската компания за управление на отпадъците на Прага, в чешката енергийна компания Termizo и в украинска кабелна телевизия.