Първа инвестиционна банка успя да запази балансовото си число в размер на 4.2 млрд. лв. към края на първото тримесечие на годината с минимален спад от 33 млн. лв., коментира в специално интервю за Profit.TV Радослав Миленков, финансов директор на ПИБ. Двата основни компонента са кредитите и депозитите.

ПИБ успешно увеличи и двете - размерът на депозитите и кредитите съответно с 28 млн. лв. и с 44 млн. лв. Подобни резултати в контекста на един бизнес цикъл, характеризиращ се със свиване на БВП и рецесия в Европа, са доста позитивни. Трезорът успява като българска банка да подкрепя бизнеса в страната, коментира още Миленков.

Кредитният портфейл е 71% от общите активи на банката. Останалите 30% са високо ликвидни активни. Това по мнение на мениджмънта е адекватно на настоящите условия.

Коефициентът на ликвидност е 23.8% към края на тримесечието. Тук е по-добра от средната ликвидност, която е била 20.7% към 31 март тази година.

Привлечените средства от клиентите достигат 75% дял в пасивите. Покритието на кредитния портфейл с депозити сочи, че банката успява успешно да ги покрие, тоест колкото е привлякла, толкова е и кредитният й портфейл, посочи Радослав Миленков. ПИБ е добре балансирана от гледна точка на този тип ливъридж.

Печалбата е 12.77 млн. лв. за тримесечието, което е спад от 16% в сравнение с миналата година. В контекста на бизнесцикъла това е добър резултат. Спадът за банковата система е средно 24.4%, тоест ПИБ от гледна точка на печалбата се представя по-добре от средното.

Делът на нелихвените доходи, който сочи доколко ПИБ успява да диверсифицира източниците си на печалба, като има възможност да печели от дейности, несвързани с динамиката на лихвените проценти, е 38% от приходите на банката.

Основните бизнеслинии са картовия бизнес, международни банкови гаранции, акредитиви и плащания и операциите с клиентските сметки. Така банката е добре изолирана от възможния натиск на нетния лихвен марж.

Капиталовата адекватност е 12.97%, преди включване на печалбата от изминалата година в капитала на банката.

Днес акциите на банката поскъпнаха с 1.08% и приключиха сесията на 2.53 лв. за лот. През деня се изтъргуваха 30 124 книжа на ПИБ.