Големите американски банки, които получиха помощ от държавата, сред които и 19-те, подложени на "тестове за устойчивост", скоро ще получат одобрение за връщане на парите, съобщи Американската централна банка.

"Разрешенията за издължаване от страна на част от тези банкови холдинги трябва да бъдат обявени през следващата седмица", се казва в кюмюнике на Федералния резерв. В него се упоменава още, че другите кандидати ще бъдат оценявани периодично след това.

19 от банковите институции получиха публични средства под формата на преференциални акции, закупени държавата в рамките на план за стабилизация на финансовата система, гласуван от Конгреса през октомври м.г.

Те бяха подложени на "тест за устойчивост", чиито резултати бяха публикувани в началото на май т.г.

Според резултатите, 9 от банките вече са генерирали необходимия капитал, за да се справят без затруднения с финансовата криза, дори ако има допълнително влошаване на конюнктурата. Тези 9 банки изразиха желание да се издължат на държавата, тъй като получаването на финансовата помощ бе обвързано с редица задължения за тях, включително и по отношение на заплащането на техните ръководители.

"Всяка финансова институция, желаеща да изкупи обратно държавния капитал трябва първо да получи одобрението на своя федерален регулаторен орган за финансов надзор и след това да подаде кандидатурата си за това в министерството на финансите", обясняват от Федералния резерв.

Деветте институции, за които се счита, че са преминали успешно "тестовете за устойчивост", са American Express, BB&T, Bank of New York Mellon, CapitalOne, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, MetLife, State Street и US Bancorp.

Източник: БГНЕС