Цените на недвижимите имоти в Латвия са регистрирали най-голям спад в света през първото тримесечие, сочи изследване на Property Guide.

Средната цена на апартаментите в Рига се е понижила с 50% според изследването.

Така в латвийската столица, средните цени на апартаментите са при нива от 747 евро за кв. м, като е регистрирано понижение от 30% спрямо предходното тримесечие.

Представянето при цените на имотите в балтийската република не е изненадващо на фона на представянето на икономиката на страната в началото на годината.

През първите три месеца на тази година тя се е свила с 18% на годишна база, като силно разчита на помощ от страна на МВФ.

Правителството не съумява да намали бюджетния си дефицит, като много специалисти прогнозират, че кризата ще продължи да засяга страната през тази година.

Второ място по този негативен показател заема Дубай, където цените на имотите са отбелязали понижение в размер на 35% през първото тримесечие.

На трета позиция според класацията на Global Property Guide по понижение на цените е Сингапур, където за първите три месеца на годината те са отбелязали понижение от 23% на годишна база.

Непосредствено на следващо място се намира Исландия със спад на имотите от 20%.

Още по темата:

България не е сред първите по ръст на цените на жилищата