Цените на недвижимите имоти в ОАЕ са отчели повишение през април и май, сочат данните от проучване на международната банка HSBC.

Според проучването цените в Дубай и АбуДаби отчитат ръст през април с 4% спрямо март и с 5% през май. Въпреки тези данни, все още е рано да се говори за тенденция, категорични са експерти.

Докладът за април и май е първият съдържащ положителните данни от много време насам. Договорените продажни цени започва да се повишават, а банките постепенно отпускат критериите си, казва Дайвид Лепер, дир. на проучванията за региона.

Проучването на брокерите от банката показва още, че цените започват да се стабилизират заедно с подновен интерес от страна на купувачите.

Чуждестранните инвеститори изглежда също имат намерение да се завърнат през следващите месеци, като се очаква и активизиране на обемите сключени сделки - сочат мнения на анализатори.

Все пак, в сравнение с пика на пазара от миналия септември, цените на имотите все още са значително по-ниски, като средната цена в момента е с около 23% по-ниска.