Броят на одобрените молби за ипотечни кредити във Великобритания е нараснал през април с повече, отколкото икономистите прогнозираха, до най-високото си ниво от година, информира Bloomberg.

Банките са отпуснали 43 201 жилищни заеми през април, в сравнение с 40 038 през март, показват данни на Централната банка на Великобритания. Икономистите прогнозираха че броят на отпуснатите ипотечни заеми ще бъде 41 000, според проучване на Bloomberg News.

Цените на жилищата във Великобритания спират да падат през май за първи път от 20 месеца, според изследване на Hometrack Ltd сред брокери на имоти. Съживяване в кредитирането би могло да постави основите за отслабване на спад на жилищния пазар, докато в същото време централната банка държи основния си лихвен проценти на рекордно ниско ниво и инжектира новонапечатани пари в икономиката, за да подпомогне растежа.

Нетното кредитиране на покупки на жилища е нараснало с повече от половина до 973 млн. паунда (1.6 млрд. долара) през април в сравнение с предходния месец. Брутното ипотечно кредитиране пада до 10.9 млрд. паунда, което е най-ниското му ниво поне от 2000 г.

Средната цена на къщите в Англия и Уелс се задържа на 155 600 паунда през май, след като отчита спад от 0.3% през април, показаха данни на Hometrack вчера.

Потребителското доверие във Великобритания също се подобрява, като миналия месец се изравни с на-високото си ниво от почти година, според GfK NOP Ltd.

Кредитирането посредством кредитни карти е нараснало с 343 млн. паунда, превишавайки ръста от 29 млн. паунда в персоналните кредити и овърдрафта.