JPMorgan Chase & Co., втората най-голяма банка по депозити в САЩ, набра 5 млрд. долара от продажбата на обикновени акции с цел връщането на задълженията си към правителството, информира Bloomberg.

Базираната в Ню Йорк банка е продала 142 млн. акции на цена от 35.25 долара за брой или с 2.4% по-ниска от вчерашната цена на затваряне по данни на Bloomberg.

JPMorgan беше посъветвана от Федералния резерв да набере средства, за да се съобрази с правило, изискващо банките, които са получили средства от правителството първо да се обърнат за финансиране към пазарите на ценни книжа, преди да изплатят средствата. JPMorgan беше сред деветте банки, за които стрес тестовете проведени миналия месец показаха, че нямат нужда от допълнителен капитал.

JPMorgan все още не е получила одобрение да изплати 25-те млрд. долара държавни средства. Очаква се банката да ги изплати до края на юни. За разлика от конкурентите си Morgan Stanley и Goldman Sachs Group Inc JPMorgan не беше продавала акции през тази година.

JPMorgan, Goldman Sachs и Morgan Stanley подадоха заявления да възстановят общо 45 млрд. долара получени от правителството.

Bank of America Corp. обяви, че е набрала почти 33 млрд. долара допълнителен капитал. Банката беше посъветвана от Федералния резерв да набере 33.9 млрд. долара допълнителни средства след стрес тестовете и сега вярва лесно ще премине тази сума.

Базираната в Шарлът, Северна Каролина, банка досега е постигнала споразумения с притежатели на привилегировани акции на стойност около 9.5 млрд. долара, които ще ги заменят за около 704 млн. обикновени акции.

От Bank of America смятат да използват по-голяма част от набраните средства, за да намалят упованието на банката на правителствена подкрепа.