Цените на имотите в Испания се очаква да се понижат с близо 30% до края на 2011 г., спрямо пика от 2007 г., преди пазарът да започне да се възстановява, прогнозират от втората по-големина банка в страната BBVA.

При предишните прогнози, експертите от банката посочиха, че цените на недвижими имоти в страната се очаква да се понижат с около 25% за периода 2008 - 2011 г.

Очаква се цените да загубят около 10% през тази и 12% през следващата година, следвайки негативната тенденция, като най-голямото поевтиняване ще се случи в началото на следващата година.

Продажбите на имоти също се очаква да се понижат 34% за една година до края на месец март, вследствие на най-лошата икономическа рецесия в Испания от гражданската война през 1939 г. и на затегнатите кредитни условия.

Според данни на банката в страната в момента има около 1.2 млн. непродадени нови жилища, като се очаква техния брой да се увеличи до края на годината.

Само през първите 3 месеца на тази година цените на жилищата се понижиха близо 2 пъти спрямо последното тримесечие на миналата година, достигайки нивата от 2006 г., припомнят от банката.