За днес е насрочена първата стачка в историята на Европейската централна банка (ЕЦБ). Тя е по инициативата на синдиката Ипсо и е в знак на протест срещу "лошото управление" на институцията и за реформа на режима на пенсиониране, предаде Франс прес.

В основата на противоречията между синдиката и ръководството е исканата реформа на статута на служителите от ЕЦБ и по-специално в пенсионната система.

Стачният протест се планира да продължи 90 минути и да бъде съпроводен от демонстрация, целяща да привлече вниманието към "демократичния дефицит в ЕЦБ", се посочва в комюникето на Ипсо- Международната организация на служителите от обществения сектор, което бе разпространено предварително.

Организацията представлява, по нейни данни, 40 процента от общо 1500-те постоянни служители в ЕЦБ. Тя настоява за преговори и сключване на колективен трудов договор за пенсионния план.

Статутът на ЕЦБ е различен от статута на другите европейски институции и дава на служителите й право на много по-гъвкаво работно време.

На 2 април около 500 служители на ЕЦБ демонстрираха със същите искания по призива на синдиката пред централата на банката във Франкфурт, но без стачно предизвестие.