Средната цена на наемите на офиси по света е намаляла с 2.8% на годишна база през първото тримесечие на 2009 г., като глобалните финансови столици са понесли най-големи последствия от световната рецесия, информира Reuters, позовавайки се на доклад на CB Richard Ellis Inc.

Наемите падат най-рязко в Сингапур, централната част на Ню Йорк и централния бизнес район на Хонконг, според данните от доклада, публикуван днес.

Средното им ниво пада с 34.4% на годишна база в Сингапур, с 31.5% в централната част на Ню Йорк и с 29.9% в централния бизнес район на Хонконг. Бостън и Хонконг като цяло отчитат спад от 29.7% и 28.5%, респективно, в цената на офис наемите.

Централната част на Ню Йорк се нарежда на 21-во място сред 50-те най-скъпи офис пазари в света, падайки от заеманата преди това 15-та позиция.

Измервано в долари централната част на Токио е най-скъпият пазар в света с цена от 183.62 долара на квадратен фут (1 кв. м. = 10.764 кв. фута). Лондонският Уест Енд губи челната позиция и се смъква на второ място, след като наемите там падат до 172.62 долара за кв. фут в сравнение с 300 долара година по-рано.

Москва заема третата позиция с цена от 170.24 долара за кв. фут.

Мумбай, Делхи, Париж, Дъблин, Милано, Люксембург Сити, Женева и Хо Ши Мин също са имали по-скъпи офиси от Ню Йорк през първото тримесечие.