"Е.ON-България" заплашва да спре захранването на водните помпи, снабдяващи некоректните потребители на най-проблемния си длъжник ВиК-Добрич.

Така в разгара на туристическия сезон без вода ще останат хотели по Северното Черноморие, ако не платят просрочените си задължения към водното дружество, за да може и то самото да се издължи на електроразпределителната компания, каза в Разград членът на Управителния съвет на "Е.ON-България" Бойко Димитрачков.

Към края на април несъбраните вземания на компанията са около 40 млн. лв.

Икономическата криза вече оказва влияние върху просрочването на плащанията за електроенергия както от домакинствата, така и от страна на бизнес абонати на "Е.ON" и за да ускори събирането на вземанията си компанията е принудена да помага на най-големите длъжници сред бизнесклиентите си, каквито са и водоснабдителните дружества, да съберат собствените си задължения, за да могат да се издължат, обясни Димитрачков.

Той изтъкна, че със събираемостта на сметките за ток не могат да се правят компромиси, тъй като навременното плащане е обвързано със стабилността на енергийния сектор като цяло.

Като друг проблем, който трябва да намери своевременно решение, Бойко Димитрачков посочи държавната регулаторна рамка за финансиране на електроенергията от възобновяеми енергийни източници, чиято изкупна цена е много висока и разходите на

електроразпределителните фирми, които я изкупуват, нарастват с увеличаването на броя на производствата на ток от слънце и вятър, каквато тенденция има в Североизточна България.

Източник: БНР