Кризата успя да засегне и офис пазара на една от най-малките и същевременно една от най-богатите страни в Европа - Люксембург, става ясно от последните данни от проучване на Savills.

Според данните наемането на офиси се е понижило през първото тримесечие на тази година със 71%, спрямо същия период на миналата, достигайки 14 000 кв.м. Това е понижение с 60% спрямо средните обеми от последните 5 години.

Традиционно ниският обем свободни офис площи в малката страна се е покачил до 5%, като се очаква той да нарасне още до края на годината.

Наемите на офиси отчитат спад от 12.5% на годишна база, до нива от 326 евро за кв.м. Въпреки това, малкото ново строителство и прекомерното търсене през последните 3 г. доведоха до значително по-голям ръст в наемите в сравнение останалите европейски страни и понижението едва ли ще окаже голямо влияние върху пазара, категорични са експерти.

Люксембург е седалище на 152 чуждестранни банки, някои от най-големите индустриални фондове и е втория по-големина финансов пазар в Европа. Ръстът в търсенето на офиси през последните няколко години ще успее да тласне пазара отново нагоре.