Китайска застрахователна компания ще изплати 1.4 млн. долара на близките на един от пътниците на катастрофиралия в понеделник авиолайнер А330 на Air France над Атлантика. Подобна обезщетение ще е рекордно в историята на застрахователния бизнес в КНР, съобщи днес в. China Daily.

Самолетът Airbus A330-200 на компанията Air France, на борда, на когото са пътували 228 души, излита в 01.00 ч. (EET) от международното летище в Рио де Жанейро Том Жобим миналата неделя и трябваше да се приземи на парижкото летище Шарл дьо Гол около 12.00 ч. (EET) в понеделник. Връзката със самолета се губи четири часа след излитането му, припомня РИА Новости.

Според съобщение на компанията PICC Life Insurance Co Ltd, цитирано от китайския ежедневник, един от гражданите на КНР, намиращ се на борда на лайнера, е сключил застраховка живот през миналата година за 240 хил. юана (над 35 хил. щ.д.). Съгласно условията по застраховката, в случай на смърт в авиокатастрофа, компанията е длъжна да изплати на семейството на загиналия сума, надвишаваща 40 пъти застрахователната полица. В резултат застрахователят трябва да изплати на близките 9.6 млн. юана (1.4 млн. долара).

Изданието информира още, че към момента е създадена оперативна група, която да подготви условията по изплащането на сумата. Посочената компенсация ще е рекордна за изплатено обезщетение на частно лице в Китай, съобщава China Daily.

Кой от деветимата граждани на КНР, пасажери на рейса AF447, е притежателят на застраховката, компанията не пожела да съобщи.