Техническият анализ е пътеводна светлина за милиони инвеститори по света, осланящи се единствено на историята и тезата за нейната повтаряемост, за да предскажат бъдещото движение на цените на даден актив.

Според техническите анализатори движението на пазара взема под внимание всички фактори. Те вече са заложени и са отразени в графиката и инвеститорите не се интересуват от фундаментални фактори, които биха могли да въздействат върху цената на даден актив.

Един технически анализатор винаги може да ви обясни защо се е случило нещо, гледайки графика на цената на даден актив в исторически план.

Според други обаче, техническия анализ е за хора с развинтени фантазии, които не могат да кажат какво ще се случи в бъдеще с по-голяма доза сигурност от хвърлянето на монета - 50%.

Всъщност обаче този процент може би никак не е лош, ако вземем предвид процента на печелившите трейдъри, повечето от които се осланят на технически анализ в някоя от хилядите му разновидности.

Цената за щастие има само две посоки. Нагоре и надолу. Когато технически анализатор каже какво ще се случи, той винаги си оставя вратичка, че ако не стане така, то е възможно да стане другия вариант. Така според него техническият анализ работи и то безотказно.

А когато графиката вече е начертана, тоест не говорим за бъдеще, а за минало, то техническият анализатор напълно професионално ще ви обясни защо се е случило така.

Дори върлите противници на техническия анализ обаче признават, че от него има полза и той е добре да се познава, а доколко да се ползва е друг въпрос.

Най-малкото той очертава масовата инвеститорска психология и може да дава добри пунктове за влизане и излизане от позиция, въз основа на това какво всички биха видели на графиката.

Сам по себе си фундаменталният анализ може да очертава някакви посоки, но за съжаление, той не дава добри точки за влизане и често, дори и да уцелите посоката, ако не уцелите пазара (става въпрос за подходящо влизане), то можете да изгорите.

Ето един добър пример как техническият анализ би могъл да ви помогне да влезете в позиция. Графиката е седмична на 30 минутна база. След като еврото регистрира връх от началото на годината при ниво от 1.4339, станахме свидетели на силно низходящо движение.

* Графиката е от платформата Karoll Dealing

Един чартист би видял старта на оформянето на триъгълник. За човек, който смята, че в следствие на фундамента еврото би трябвало да поскъпва, но не е в позиция, е добре да започне да търси къде би било добре да заеме позиция.

Тези, които пък мислят, че еврото трябва да пада, са имали пръв удобен момент за влизане при неуспешния опит да пробие върха си трайно. По-добрия вариант е със стоп сел на 20-30 пипса по-надолу от върха с поставяне на стоп на върха, тоест за нов неуспешен пробив.

Силното поевтиняване с над 2 цента предоставя добра възможност пък за тези, вярващи в силата на еврото. Разбира се възниква въпросът ако спадът продължи повече и по-дълго, след силното поскъпване на еврото от последните седмици или пък възходящия тренд се е поизчерпал. Трябва да се сложи някакъв стоп, който по възможност да не е много далеч, ако се играе с по-голям ливъридж.

По пътя надолу към 1.4100, всяко приближаване до това ниво би могло да се разглежда като добра отправна точка за влизане и поставяне на стоп. На графиката имаме вече две спирания от това нива, тоест тренд линия. Предполагаме, че ако посоката е възходяща е възможно това ниво да го спре за пореден път. В най-лошия случай бихме могли да сложим стоп с 15-на пипса под психологическата граница, ако сме влезли със стоп на нива от да кажем 1.4120. Разбира се отдалечеността на стоповете до голяма степен се предопределя от размера на ливъриджа.

При реализиране на заложения вариант, то целта, която гоним, е най-малкото, тест на постигнатия връх или поскъпване на еврото до 1.4340. А в случай с очертаващия се триъгълник бихме могли да очакваме и дори преминаване на това ниво и насочване към 1.4500.

Дори и да не се развие подобен сценарий, то оттук нататък за техническите анализатори има потенциал и за развитие на друг тях любим вариант - "глава с рамене". Това ще стане, ако еврото се доближи още малко до върха си, но не успее да го преодолее. Това би бил един от вариантите за скъсяването му със стоп 1.4350.

За тези, които не са уверени в подобен развой, остава да чакат да се върне отново на 1.4100 и да го скъсят със стоп при пробив на това ниво издържало вече три пъти. Подобен пробив би могъл да бъде последван от по-силно низходящо движение първоначално към психологическото 1.4000, а впоследствие и 1.3900.

До момента на трайно преодоляване на 1.4100, обаче според техническия анализ сме с възходящи настроения.

И като обобщение в полза на техническия анализ можем да кажем, че дали ще пада или ще скача, той винаги може да даде отговор на въпроса защо е станало така.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на валута!