Стойността на овърнайт заемите, които търговските банки са получили от спешната кредитна линия на Европейската централна банка (ЕЦБ) е скочила до двумесечен максимум, докато стойността на депозитите намалява, информира Reuters.

От ЕЦБ съобщават, че вчера банките са взели овърнайт заеми на стойност 4.597 млрд. евро от кредитната линия на финансовата институция, в сравнение само с 87 млн. евро предходния ден. Това е най-голямата сума от 7 април насам.

В същото време стойността на овърнайт депозитите на търговските банки в ЕЦБ възлиза на 17.398 млрд. евро на 3 юни, в сравнение с 22.871 млрд. евро депозирани на 2 юни. Сумата обаче все още е доста по-висока от осеммесечния минимум от 11.963 млрд. евро регистриран през миналата седмица.

През януари овърнайт депозитите достигнаха рекордно ниво от 315 млрд. евро, но количествата постепенно намаля, след като напрежението спадна, което предполага, че на паричните пазари има по-малко пари в излишък и че банките вече са по-спокойни да заемат средства помежду си.

ЕЦБ намали разликата между основните си лихвени проценти от 100 на 75 базисни пункта от 13 май. В момента банките получават 0.25% лихва по овърнайт депозитите си и плащат 1.75% лихва за овърнайт заеми.

Очаква се ЕЦБ да остави лихвените проценти непроменени на срещата си по-късно днес.