Консорциум от банки може да даде още една отсрочка на "Русал" за изплащане на дълга си и подписване на документ за преструктуриране на кредитите, съобщи източник от банковите кръгове, цитиран от РИА "Новости".

"Документите по преструктуриране на задълженията още не са готови. Може да стане чудо и всички да подпишат бързо всичко. Но там има 72 кредитори", заяви източникът, отговаряйки на въпрос дали е възможен още един stand-still по дълговете на "Русал".

Основен акционер в UC Rusal е руският милиардер Олег Дерипаска, който изключително силно беше засегнат от глобалната икономическа и финансова криза, разразила се от миналата година.

Ако през 2008 г. състоянието на Дерипаска се оценяваше от "Форбс" на 28 млрд. долара (9-то място), то днес се е стопило до 3.5 млрд. долара (-88%) и той заема 164-то място в света.

"Това е стойността на активите на компанията на Дерипаска минус дълговете", обяснява редакторът на руското "Форбс" Максим Кашулинский.

В началото на кризата компанията на Дерипаска беше една от най-кредитираните и сега тя се бори за оцеляване. Дългът на UC Rusal към банките е 14 млрд. долара, на групата ГАЗ - около 45 млрд. рубли.

А общият дълг на компанията "Базел" близки на Дерипаска оценяват на 25-28 млрд. долара, пише "Ведомости".

UC Rusal беше създадена през 2007 г. в резултат на сливането на руските компании за добив на алуминий "Русал" и "СУАЛ" и материалните активи от алуминиеви окиси на швейцарската "Гленкор".

UC Rusal се превърна във водещ световен производител на алуминий с годишно производство около 4 млн. тона.

Руската компания измести от първото място американската "Алкоа".

Източник: БГНЕС, Снимка: ИТАР-ТАСС

Още по темата:

Руските олигарси губят парите си

Руските олигарси - изчезващ вид

Руските милиардери намаляха до 49

Най-много милиардери има в Москва

1 млрд. долара вече не са достатъчни за руския Форбс 100

Мъката на Дерипаска