Цените на жилищата във Великобритания неочаквано скачат през май с най-много от 2002 г. насам, което е още един признак, че най-лошото от рецесията е отминало, информира Bloomberg, цитирайки данни на Halifax.

Цените на жилищата на Острова са нараснали с 2.6% през май, в сравнение с април, до средно ниво от 158 565 паунда (260 000 долара), се казва в изявление на подразделението на Lloyds Banking Group Plc разпространено днес.

Икономистите прогнозираха спад от 1%, според проучване на Bloomberg News. Жилищата във Великобритания поевтиняват с 13.7% на годишна база през май.

Секторът на услугите бележи ръст през месеца за първи път от година, а потребителското доверие достигна до петмесечен връх, показаха данни вчера. Това са и признаци, че икономиката излиза от спада. Централната банка на Великобритания ще продължи да харчи новонапечатаните пари, за да насърчи кредитирането.

Месечният ръст в цената на жилищата е първи от четири месеца насам, според Halifax. За периода март-май жилищата поевтиняват с 16.3% на годишна база.

Централната банка на Великобритания трябва да вземе решение по отношение на основната си лихва днес, като се очаква тя да остане непроменена на рекордно ниското ниво от 0.5%, считат всичките 62-ма икономисти в проучване на Bloomberg News.