Даването на помещение под наем от самия наемател или пренаемането не е нова практика на офис пазара в Москва, обясняват експерти от Jones Lang LaScalle. Въпреки това, през последните няколко месеца се отчита значително повишение в тази практика, пише Europe.re.

Опитвайки се да сведат до минимум текущите си разходи, наемателите избират да дадат под наем част от ползваното от тях помещение на друг. Това е изгодно и за двете страни, тъй като новите наематели плащат по-нисък наем и имат много по-гъвкави договорни условия. Това е основната причина пренаемането да придобие такава популярност бързо.

Въпреки че пренаемането е доста нестандартен начин за пряко ползване на дадена площ, то се е превърнало в неразделна част от офис пазара на Москва.

Практиката на пренаемане в Москва навлезе в нова фаза, като потенциалните наематели вече могат да избират измежду специално пригодени за временно ползване офис площи при изключително изгодни нива.

Пренаемането на офиси придоби по-голяма популярност след началото на кризата, казват експерти.

"Очакваме пазарът на пренаемане да обхване 20% от наличните офис площи клас А в Москва," казва Владимир Пантюшин, директор икономически и стратегически проучвания към Jones Lang LaSalle.