Централната банка на Великобритания днес остави основната си лихва непроменена на рекордно ниското ниво от 0.5% за трети пореден месец, информира Reuters.

От банката също така съобщиха, че ще продължат изпълнението си на програмата за изкупуване на активи на стойност 125 млрд. паунда като част от борбата с рецесията.

Финансовата институция очаква, че ще са нужни още два месеца за изпълнение на програмата, като нейният размер ще бъде държан под наблюдение.

Днешното решение на банката бе широко очаквано и идва месец след като тя обяви, че ще увеличи размера на програмата за така нареченото количествено улесняване с 50 млрд. паунда.

Оттогава проучванията показват, че най-лошото за икономиката, която е на път да се свие с повече от 3% тази година, може би е отминало. През последния месец паундът поскъпна с около 3.5% спрямо валутите на основните търговски партньори на Великобритания.

Цените на жилищата на Острова са скочили с 2.6% през май, което е най-голямото месечно повишение от 2002 г., показа индексът на Halifax, публикуван по-рано днес.

Секторът на услугите, който съставлява три четвърти от британската икономика, също поднови растежа си през май.

В централната банка обаче вероятно ще останат предпазливи, а управителят й Мервин Кинг подчерта голямата несигурност, заобикаляща настоящата перспектива.

Повечето анализатори очакват централната банка на Великобритания да увеличи програмата си за количествено улесняване поне с още 25 млрд. паунда, което е максимумът, разрешен от правителството.