Goldman Sachs Group Inc. завиши прогнозата си за цената на щатския суров петрол в края на 2009 г. с 31% до 85 долара за барел и прогнозира още по-голямо повишение през следващата година, поради възстановяващото се търсене и намаляващите запаси, информира Bloomberg.

Банката постави 12-месечен ценови таргет от 90 долара за барел за петрола от сорт West Texas Intermediate (WTI), в сравнение със 70 долара от преди това и представи прогноза за 95 долара за барел за края на 2010 г.

През май цената на петрола отчете най-големия си месечен ръст от десетилетие. Черното злато се търгуваше на цена от над 69 долара за барел за първи път от ноември поради спекулации, че възстановяване на световната икономика ще породи ръст в търсенето. Спадът в стойността на долара също привлече инвеститорите към петрола и другите суровини.

Цената на суровия петрол със срок на доставка през юли се търгуваше на цена от 66.87 долара за барел на Нюйоркската търговска борса към 9:05 часа лондонско време. От Goldman очакваха цената на петрола да падне в средата на тази година, след което да се повиши в следващите месеци.

От банката повишиха и прогнозата си за цената на черното злато за три месеца напред до 75 долара за барел от предходните 52 долара за барел.

Goldman, която е петата най-голяма банка в САЩ по активи, очаква енергиен недостиг до втората половина на следващата година, тъй като свободния производствен капацитет на страните членки на ОПЕК не може да задоволи нарастващото търсене на фона на намаляващите доставки от страни извън организацията.

Доставките на петрол от страна на страни, които не са членки на ОПЕК, може да се свие с 400 000 барела на ден през 2009 г. и с 910 000 барела на ден през 2010 г., според Goldman. Международната енергийна агенция очаква свиване от 300 000 барела на ден тази година.