Европейската централна банка (ЕЦБ) днес остави основната си лихва непроменена на рекордно ниското ниво от 1%, след като първите признаци на икономическо възстановяване се появиха, информира Bloomberg.

ЕЦБ също така се очаква да разкрие подробности относно плана й за изкупуване на активи и според икономисти е малко вероятно да бъде обявено, че ще закупи обезпечени облигации на стойност повече от 60 млрд. евро, колкото вече беше обявено.

В ЕЦБ имаше раздвоение по отношение на това дали да се намалява лихвата по примера на Федералния резерв и Централната банка на Великобритания, които намалиха своите почти до нула и купуват правителствени и корпоративни облигации в борба с рецесията.

Централната банка на Великобритания днес остави основната си лихва непроменена на ниво от 0.5% и потвърди плана си за закупуването на правителствени и корпоративни облигации на стойност 125 млрд. паунда.

Инвеститорите ще очакват повече информация по-късно днес от председателя на ЕЦБ Жан-Клод Трише за това какви типове облигации ще купува банката, дали ще бъдат купувани на първичния или на вторичния пазар и дали националните централни банки ще провеждат операциите.

Планът на ЕЦБ е на стойност 0.6% от БВП на Еврозоната. За сравнение тези на ФЕД и на Централната банка на Великобритания са на стойност 12% и 10% от техните икономики.

Вижте още:

Централната банка на Великобритания не промени лихвата