Велико Търново е един от най-старите български градове и е разположен в централна част на България, което го прави важен кръстопът в страната. През изминалата година, градът беше избран за най-красивият в България.

Икономиката на областта се характеризира с многоотрасловост и наличие на традиционни производства, свързани с многовековната история и култура на града.

Сред основните цели на местната управа е подобряването на бизнес климата и постигането на по-голяма гъвкавост на фирмите от областта, в стремеж да се отговори на високите европейски и международни изисквания за качество на продукцията. Това определя стабилността и устойчивостта на икономическото развитие през последните няколко години.

Промишлеността е основен структороопределящ отрасъл за местната икономика с водещо значение по редица показатели.

Подобно на останалите големи градове в страната и във Велико Търново последните няколко години се характеризират с бурен ръст в строителството.

Най-големият проект, който се реализира в момента е "Veliko Tarnovo Hills".

Модерният жилищен комплекс е събрал в едно актуалните тенденции в областта на архитектурата и застрояването, съвременните изисквания в жилищното строителство и индивидуалните потребности на градския човек.

Комплексът ще бъде изграден в местността „Трошана", на 3 км югоизточно от центъра на града. "Veliko Tarnovo Hills" включва 11 жилищни блока с общо 750 апартамента.

Ето най-големите проекти, които предстои да се реализират в града през следващите няколко години, според справочника Who is Who:

ПроектИнвеститорРЗП(кв.м)ТипГодина на завършванеVeliko Tarnovo HillsTidhar Bulgaria65500Жилищен к-с, търговски ц-р2011Stanchev Dom ComplexIlstroy38000Жилищен к-с, търговски ц-р2010Green Park ComplexStroi Korekt-Veliko Turnovo23245Жилищен к-с2009Evropa ComplexSK'14738Жилищен к-с, търговски площи, ресторантN/ASky CentreCapital Investmet9800Офис к-с2009Kartala Residental ComplexMateko' - Gorna Orqhovica9710Мултифункционален к-с2020Arbanasi HillsTidhar Bulgaria5000Луксозен жилищен к-с2011Business Park 'Yug'A 66000Магазини, обществени и търговски площи2009