По-малко американци са подали молби за помощи при безработица през миналата седмица, което е сигнал, че най-тежката фаза от загубата на работни места може би е отминалата, информира Bloomberg.

Броят на първоначалните молби за помощи безработица е намалял с 4 000 до 621 000 за седмицата приключила на 30 май, показаха днес данни на Министерството на труда. Броят на хората получаващи помощи за безработица е намалял за първи път от почти пет месеца, прекъсвайки серията от 17 поредни рекорда.

По-малките загуби на работни места намаляват риска от това потребителските разходи, които съставляват най-голямата част от икономиката, отново да се свият и да забавят икономическото възстановяване по-късно тази година. Очакваните утре данни могат да покажат, че безработицата надхвърля 9% за първи път от повече от 25 години, което е признак, че трудовият пазар ще е една от последните сфери, които ще излязат от кризата.

Безработицата сред хората, които имат право на помощи, се задържа на ниво от 5% за седмицата приключила на 23 май.

Общо 25 щата и територии отчитат ръст в броя на първоначалните молби за помощи при безработица за седмицата приключила на 23 май, докато 28 регистрират намаление.

Фалитите на General Motors Corp и Chrysler LLC вероятно ще дават отражение върху трудовия пазар и икономиката в следващите месеци. GM обяви тази седмица, че ще затвори още 12 завода до края на 2011 г.