Като цяло инвеститорите правилно успяват да предусетят посоката на изменение в цените на имотите през първата половина на годината.

Спад от над 15% в цените очакват близо половината от участвалите в анкетата на Profit.bg.

Този отговори е даден от 49.34% от общо 604 участвали в анкетата "Какво изменение ще регистрират имотите през първата половина на годината?"

Втората най-голяма група от анкетираните очаква през годината да станем свидетели на понижение в цените на имотите с между 0 и 15%.

Нулев ръст очакват 11.4%, като разбира се, не липсва и група от инвеститори с положителни очаквания.

Умерено повишение през тази година, с до 10%, прогнозират 6.95% от читателите, а повишение от над 20%, което е и най-оптимистичният от възможните отговори, е посочено от 7.28% от участниците.

Най-малка е групата на умерените оптимисти, очакващи ръст между 10 и 20%. Този отговор е посочен от едва 1.66% от анкетираните.

Нека да припомним, че през първото тримесечие, цените на недвижимите имоти у нас регистрираха понижение от 13.4% на годишна база, по данните на НСИ.

За второто тримесечие все още не са отчетени официални данни, но според пазарни специалисти, е възможно тенденцията на понижение значително да се забави, на фона на положителните сигнали през април и май.

Повишение от над два пъти са регистрирали броя на сделките през този период, като значително се увеличава и инвеститорския интерес претеглен на броя на направените огледи.