Федералният резерв на САЩ е загубил 5.25 млрд. долара през първото тримесечие от ценните книжа, придобити миналата година при спасяването на Bear Stearns и American International Group (AIG), информира CNBC.

Загубата върху тези активи, които включват ценни книжа, обезпечени с ипотеки, идва в резултат на намаляване на стойността им, след като рецесията се пренесе в първите три месеца на настоящата година. Общата загуба на ФЕД досега от Bear и AIG възлиза на 16.46 млрд. долара.

От ФЕД се надяват, че ако задържат ценните книжа достатъчно дълго време, тяхната стойност в крайна сметка ще нарасне, когато икономиката и жилищният пазар се възстановят, а кредитните кризи са минало.

Новият доклад на ФЕД ще бъде публикуван ежемесечно, вследствие на желанието на законодателите да получават повече информация относно спасяванията на различни компании и относно други програми на централната банка, насочени към стимулиране на кредитирането и стабилизиране на банковата система.

Месечният доклад предоставя повече подробности извън ежеседмичните данни за програмите по отпускането и изплащането на заеми. Тези подробности включват залозите, направени от кредитополучателите, рейтинги на тези залози и броя на кредитополучателите по някои програми.

От ФЕД обаче не се поддадоха на настояванията на законодателите да разкриват тези, които са получили спешни заеми. Председателят ФЕД Бен Бернанке обоснова това решение с факта, че ако имената на такива кредитополучатели бъдат обявени, това може да доведе до масово изтегляне на средства от банки или други финансови институции, което би провалило целта на програмата.

Месечният доклад показва, че програмата за търговски ценни книжа отчита печалба в размер на 2.14 млрд. долара за първото тримесечие. Търговските ценни книжа като краткосрочен дълг са от изключително важно значение, тъй като се използват от компаниите за плащането на ежедневни разходи.

ФЕД започва да купува търговски ценни книжа миналата година, когато този пазар буквално беше блокирал, след като кредитните проблеми се увеличиха през есента.

ФЕД също така отчита печалба в размер на 1.2 млрд. долара по други програми за кредитиране, между които отпускането на спешна помощ на банки и инвестиционни компании.

Централната банка на САЩ също така отчита 4.57 млрд. долара печалба от дейността си свързана с държавните ценни книжа.