Броят на собствениците на жилища в САЩ изправени пред възможността да ги изгубят заради просрочена ипотека е намалял през май в сравнение с април.

Просрочените ипотеки са намалели с 6% за периода, като повече от 321 000 собственици на жилища са получили предупредително писмо за възможност банката да им вземе къщата, сочат данни на RealtyTrac.

Това прави един на всеки 398 американци собственици на жилище, става ясно още от доклада.

Според данните през изминалия месец май банките в САЩ са взели обратно 65 000 жилища, което е повишение спрямо 64 000 за април, като най-голям е техния брой в щатите Мичиган, Аризона и Невада.

Високата безработица е станала главната причина длъжниците да не могат да обслужват ипотечните се кредити, като се очаква обемът на просрочените ипотеки да остане на високи нива през тази и следващата година, пише yahoo.com.

Много икономисти очакват безработица, която в момента е 9.4% в национален мащаб да се покачи до над 10%, като даже някои са още по-крайни и смятат, че може да надмине и рекордното ниво от 10.8% достигнато през годините преди Втората световна война.