Цените на недвижимите имоти в ОАЕ се очаква да се понижат с още 15-20% спрямо сегашните нива, преди пазарът да достигне дъното, което няма да стане преди края на тази година, сочат прогнози на Deutsche Bank.

Прогнозите на банката са базирани на данните от доклад на Bloomberg, показващ увеличаване на броя напускащи страната чужди работници в строителния сектор и намалелия обем ново-построени жилища от началото на тази година.

Според предишните прогнози на немските икономисти имотите в Дубай са изгубили почти 50% от пиковите си стойности, отчетени през август миналата година, докато цените на пазара в Абу Даби не повече от 30%.

От HSBC заявиха миналия месец, че цените на недвижимите имоти в страната са започнали да се стабилизират, след отчетеното минимално повишение с 4% през април и 5% през май в двата най-големи града в страната.

По-рано тази седмица експерти от Standard Chartered заявиха, че пазарът в емирството се е стабилизирал, след период от няколко месеца на свободно падане.

Все пак от Deutsche остават предпазливи в прогнозите си, заради малкия броя сделки и продължаващото понижение в наемите.