Има рискове в Оперативна програма „Транспорт," но правим всичко възможно те да не повлияят на реализацията на проектите, заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев в МС при анализа на оперативна програма „Транспорт".

„Имаме време, имаме шансове да изпълним проектите", каза още министърът. Очакваме до 2010 година да бъдат представени документите за проектите, за да може да се включим във формулата Н плюс три, което означава още три години финансиране на проектите, които са одобрени до 2010.

Доизграждането на автомагистрала „Тракия" (лот 2, 3 и 4) беше включено сред приоритетните проекти по програмата на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт" (ОПТ), съобщи министърът.

Автомагистрала „Тракия" ще се строи с част от средствата, предвидени за автомагистрала „Струма" на обща стойност 600 млн. евро. Пренасочването на средства от програмата за автомагистрала „Тракия" няма да засегне изграждането на автомагистрала „Струма", каза министърът.

С решение на Министерски съвет от 3 юли строителството на лот 3 (Кресненското дефиле) на автомагистрала „Струма" ще де извърши през следващия програмен период. За изграждане на останалите лотове по автомагистрала „Струма" са отделени 250 млн. евро, а останалите 350 млн. евро за „Струма" ще бъдат пренасочени именно за автомагистрала „Тракия".

На пресконференцията бяха разяснени взетите от Комитета за наблюдение на програмата решения за разширяване на списъка от приоритетни проекти, предвидени за финансиране от Оперативна програма „Транспорт".

С гласуваните решения Комитетът за наблюдение одобри включването на доизграждането на АМ „Тракия" (лотове 2, 3 и 4), както и два проекта от железопътния сектор- „Рехабилитация на железопътната инфраструктура по железопътната линия Пловдив-Бургас" и проект „Модернизация на жп линията София-Драгоман".

Започналите проекти през тази година са железопътна линия - Свиленград - турска граница, който е 29 млн. евро и срокът е 24 месеца, другият проект е за метрото в София - общо 471 млн. лева. Няма забавяне на графика, подготвят се авансовите плащания.

Министър Мутафчиев високо оцени сътрудничеството с програма „Джаспърс", която гарантира контрол над всички проекти по оперативна програма „Транспорт".

За развитие по трансевропейските и основни национални транспортни оси са предвидени 28.95% от общия бюджет на програма „Транспорт". За техническа помощ - 3.29%, за проектиране на жп линия Видин - София са отделени 50 млн. евро. Общо по приоритетна ос 1 финансирането е 580 млн. евро.

Източник: БГНЕС, БНР