Експерти на ООН ще влязат в безлюдния град Фамагуста/Вароша, който се намира в контролираната от кипърските турци част на остров Кипър, за да подготвят проучване за бъдещото повторно заселване на града, съобщават кипърските гръцки вестници.

В. "Филелефтерос" пише, че новината е била огласена от кмета на окупирания град Алексис Галанос. Той пояснил, че "въпросът за Фамагуста/Вароша върви добре, като изтъкнал, че решаването му има психологическо значение не само за града, но и за проблема за разделения остров".

"Вярвам, че в скоро време ще чуете някои неща по този въпрос и от самия президент Димитрис Христофиас", казал още Галанос и добавил, че усилията в тази насока са в напреднал стадий.

Той изказал задоволство от този факт, като казал, че решаването на проблема за Фамагуста/Вароша ще помогне и за изграждане на доверие между двете общности на острова.

Кипър е разделен на две части - гръцка и турска. 37 на сто от територията, в това число и град Фамагуста/Вароша, се намира под контрола на кипърските турци. Жителите на града бяха прогонени от домовете им по време на турската инвазия през 1974 г.

В Никозия въпросът за Фамагуста/Вароша се разглежда като част от сделката за Кипър, според която Турция би могла да отвори някои от пристанищата си за търговския трафик на непризнатата от нея гръцка част на острова срещу отварянето на ЕС за пряка търговия с кипърските турци.

Отварянето на турските пристанища и летища за корабите и самолетите на Република Кипър е задължение на Анкара, произтичащо от митническия й съюз с ЕС, на който гръцката част на острова - Република Кипър е пълноправен член от 2004 г.

Така нареченото "вдигане на икономическата изолация" на кипърските турци е част от приетите разпоредби на ЕС с цел да дадат тласък на икономиката на Северен Кипър.

Самопровъзгласилата се и призната само от Анкара турска република в Северен Кипър е обект на международно икономическо ембарго. От приемането си в ЕС през 2004 г. Република Кипър налага вето върху осъществяването на приетите от Съюза икономически мерки в полза на кипърските турци, които заради продължаващото разделение на острова, са извън рамките на ЕС.

Източник:БНР