Рекордно ниска изкупна цена отчитат производителите на череши в Кюстендилско. Само 50 стотинки за килограм вземат местните от изкупните пунктове в региона, информира bTV. За двойно и дори тройно по-ниската цена на плода, в сравнение с миналата година, производителите на череши обвиняват няколкото италиански фирми, които от години изкупуват продукцията им.

Иван Иванов е собственик на повече от седем декара череши в кюстендилското село Горна Козница. Той се занимава с производството на този плод от 15 години. За първа година, обаче продава труда си толкова евтино.

"Реколтата е средно като добив, а цената много ниска. Килограм набрани череши от производител, се изкупува на 45 - 50 стотинки, което не може да покрие абсолютно никакви разходи, дори препарат, торове, обработки", смята Иванов.

Повече от шест години производителите на череши в кюстендилско продават реколтата си на италиански фирми при добри условия. Тази година, обаче нещата се променят.

"Италианската фирма, която се намира в Копеловци, без да предупреди производителите на череши, спря изкупуването. Мислим да занимаваме и общинско и областно ръководство, да се вземат мерки по този въпрос", обяснява кметът на село Горна Козница Георги Георгиев.

Местните са категорични, че става въпрос за договорка между италианските изкупвачи. Само ден след като кметът на селото дава гласност на проблема в регионалните медии, изкупуването на череши е възстановено, при това на цена от 70 ст. Сега надеждата му е цената на черешите да скочи още.

Източник: bTV