Въпреки че световната финансова криза оказа негативно влияние върху строителния сектор в световен мащаб, реализацията на най-мащабните проекти, струващи стотици милиарди долари, продължава.

Ето някои от най-големите проекти, които предстои да се реализират през следващите години:

South-to-North Water Transfer Project, Китай

Строителството на трите водни канала се поема от китайското правителство, като общият обем на инвестицията надхвърля 62 млрд. долара. Каналът се очаква да бъде завършен към 2050 г.

Невероятният икономически подем на най-многолюдната страна в света, не решава проблема с липсата на достатъчно водни запази в Северен Китай. От десетки години отчаяните земеделски стопанства в северните територии копаят в земята на дълбочина до 200 метра в търсене на чиста вода.

Затова правителството още по времето на комунистическия лидер Мао Дезун решава да се справи с проблема, като построи три канала, които да отвеждат вода от една от най-пълноводните реки в света Яндзъ в Южен Китай към северната част на страната.

Когато трите канала (източен, централен и западен) бъдат готови, ще отвеждат от Южен към Северен Китай годишно по 47 трлн. литра вода.

CityCenter, Las Vegas, щата Невада

Строителството на мултифункционалния комплекс се извършва от MGM Mirage, а стойността на инвестицията е 8.4 млрд. долара.

Комплексът ще бъде разположен на терен с площ от 300 декара в централната част на Лас Вегас, като понастоящем това е най-големият частен строителен проект в САЩ.

CityCenter ща заема площ от 1.8 млн. кв. м застроена площ и ще включва 3 хотела, огромно казино, луксозeн жилищен комплекс, търговските центрове и многобройни ресторанти от всички големи вериги за бързо хранене. Очаква се проектът да бъде завършен през тази година.

Panama Canal Expansion, Панама

Работата по разширяването на един от най-големите и известни канали в света се извършва от панамското правителство, а инвестираната сума надхвърля 5 млрд. долара, тъй като един от най-важните канали за световния превоз на стоки се налага неговото разширение.

Проектът предвижда каналът да бъде направен по-широк и дълбок, за да може да поема съвременните товарни кораби с водоизместимост, достига 150 000 тона. Освен това след завършването на разширяването се очаква през него да преминават 2 пъти повече кораби годишно (таксата за преминаване на канала, която всички кораби плащат, формира голяма част от БВП на Панама).

Crystal Island, Москва

Инвеститор в проекта е компанията Shalva Chigirinsky, занимаваща се с петрол и недвижими имоти, а общият обем на инвестицията е около 4 млрд. долара. Според плановете се очаква строителните работи да завършат през 2014 г.

Crystal Island ще бъде разположен на един от островите на Москва река. Застроената площ на комплекса ще бъде 2.7 млн. кв.м., като при завършването това ще бъде най-голямата сграда в света.

Проектът включва 900 апартамента, 3 000 хотелски стаи, търговските и офис площи, международно училище за 500 ученици, голям спортен комплекс, IMAX кино и театър, специална система от соларни панели, вятърни турбини и др.