Цените на недвижимите имоти в Дубай ще се понижат с още 40% до края на следващата година, а едно на всеки три жилища в емирството се очаква да остане празно, сочи прогноза на UBS.

Според анализатора Саид Масуд пазарът на недвижими имоти в Дубай вече показва минимални признаци за стабилизация, но все още е много рано за връщане към пиковите нива от преди 2 години.

През следващите месеци очакваме търсенето на жилища и активността на пазара да започнат бавно да се възстановяват заедно, допълва Масуд.

Всички играчи рябва да преосмислят стратегиите си, съобразно с новите правилата, които ще действат на имотния пазар след кризата. Голямата и бърза печалба вече е невъзможна и всички трябва да работят върху по-дългосрочни инвестиционни програми, категорични са експертите.

Според прогнозит свободните жилища в Дубай ще достигнат 20% от общия обем до края на следващата година, което означава множество фалити за предприемачи ползвали краткосрочни кредити.

От Colliers пък очакват спад в броя завършени нови жилища до около 65 000 единици до 2011 г., което е под прогнозите от средата на миналата година.