Българо-американска кредитна банка (БАКБ) е най-ефективната банка в България за 2009 г. според авторитетното британско издание Finance Central Europe. Финансовата институция заема първо място в класацията на списанието по показателите за рентабилност ROA (Return on Assets) и ROE (Return on Equity), които измерват резултатите на една компания спрямо размера на активите и на собствения й капитал, съобщиха за Profit.bg от банката.

До момента списанието Finance Central Europe е обявявало БАКБ за най-добра банка в България по ROA общо пет пъти, а по ROE - четири.

В началото на май БАКБ започна да предлага шестмесечен стъпаловиден депозит с годишна лихва за спестявания в лева до 12%. За влогове в евро годишният лихвен процент достига 9%, а за спестявания в щатски долари - 8%. Минималната сума по депозитите е 2 хил. валутни единици.

Паралелно на новия си продукт, банката предлага и своите стандартни депозити при условия над средните за пазара. При тях клиентите могат сами да определят както срока, така и лихвени условия при които да вложат парите си, припомнят оттам.

Банката е 17-та по размер на активите към края на 2008 г. по данни на Българската народна банка. Основана е през 1996 г. Двата най-големи акционера в БАКБ са ирландската банка Allied Irish Banks (AIB) и американския инвестиционен фонд Grammercy emerging market fund.

Към момента акциите на трезора поевтиняват на БФБ с 1.18%, до 12.60 лв. за лот.