Лошите кредити по кредитни карти в САЩ са нараснали до рекордни нива през май, като се наблюдава значително влошаване на кредитния портфейл на Bank of America Corp, информира Reuters. Това е още един знак, че потребителите продължават да бъдат поставени под огромно напрежение.

Нивото на просрочените плащания, които са индикатор за бъдещи кредитни загуби пада, но според анализаторите, понижението се дължи на сезонна тенденция, тъй като потребителите са използвали върнатите им данъци, за да покриват дългове и очакват просрочените плащания да нараснат отново в предстоящите месеци.

Най-голямата щатска банка Bank of America Corp обяви, че делът на лошите кредити е нараснал до 12.50% през май, в сравнение с 10.47% през април.

Банката сега плаща цената за голямото си разрастване през последните години и за това, че има една от най-големите концентрации на високорискови кредитополучатели сред водещите издатели на кредитни карти.

В добавка, American Express Co обяви, че делът на лошите й кредити е нараснал до 10.4% от 9.90%. Компанията за кредитни карти има много клиенти в Калифорния и Флорида, два от щатовете, които са най-сериозно засегнати от жилищната криза и безработицата.

Citigroup, която е най-големият издател на кредитни карти MasterCard, отчита ръст в дела на лошите кредити до 10.50% през май в сравнение с 10.21% през април.

Загубите, свързани с кредитни карти, обикновено следват тенденцията на безработицата, която в САЩ през май нарасна до 26-годишен връх от 9.4% и се очаква да достигне над 10% до края на 2009 г.

Ако делът на загубите в индустрията на кредитните карти надхвърли 10% тази година, както анализатори и банкови ръководители очакват, кредитните загуби могат да надхвърлят 70 млрд. долара.

Някои по-малки компании за кредитни карти като Capital One Financial Corp и Discover Financial Services отчитат по-малък ръст на лошите кредити от очакваното.

Делът на лошите кредити на Capital One е нараснал от 8.56 до 9.41%, докато при Discover цифрата нараства от 8.26 на 8.91%.

JPMorgan Chase & Co, която е втората най-голяма щатска банка и най-големия издател на брандирани карти Visa, обяви, че делът на лошите кредити е нараснал до 8.36% през май, в сравнение с 8.07% през април, но банката все още има най-добри показатели сред най-големите компании за кредитни карти.

Сред издателите на карти Citigroup и American Express отчитат трети пореден месец на понижение в просрочените плащания през май.

Компаниите за кредитни карти се опитват да се защитят от по-нататъшни загуби, като ограничават лимитите, повишават стандартите за получаване на кредитна карта и закриват сметки. Те също така намаляват промоциите и увеличават лихвените проценти.