Китай ще отдели за страните от Шанхайска организация за сътрудничество (ШОС) кредит от 10 млрд. долара за преодоляване на последствията от кризата, съобщи китайският президент Ху Цзинтао, цитиран от РИА Новости.

„Китай взе решение за отделяне за Организацията на кредит от 10 млрд. долара за поддържане на финансова стабилност", каза Цзинтао на разширеното заседание на срещата на върха на страните от ШОС.

Китайският президент отбеляза, че световната криза продължава да набира скорост, а в някои страни се наблюдава ускоряване на рецесията в икономиката.

„Страните ни трябва да увеличат сътрудничество в рамките на ШОС. Само така можем да се противопоставим на кризата и да укрепим нашата организация", допълни той.

Припомняме, че ШОС е субрегионална международна организация, в която членуват Китай, Русия, Казахстан, Таджикистан, Киргизия и Узбекистан. Общата територия на влизащите в ШОС страни е 61 % от територията на Евразия. Нейният съвкупен демографски потенциал е една четвърт от населението на планетата, а икономическият потенциал включва най-могъщата икономика след тази на САЩ - китайската.

Поредната среща на Шанхайската организация за сътрудничество започна вчера в Екатеринбург, като паралено с нея се провежда първата среща на върха на групата БРИК.