Инвеститорското доверие в Германия се е повишило с повече от средните очаквания на анализаторите, достигайки тригодишен максимум през юни. Доказателствата за възстановяване на световната икономика са били основен повод за позитивизма сред инвеститорите.

Индексът ZEW относно инвеститорски и анализаторските очаквания, който прогнозира състоянието на икономиката за следващите шест месеца, се е повишил до 44.8 пункта през юни в сравнение с 31.1 пункта месец по-рано.

Това бе и най-високата стойност на показателя от май 2006 година насам. Резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите за стойност от 35 пункта.

Данните се възприемат като доказателство за възстановяване на водещата европейска икономика, която преживява в момента най-голямата си криза от Втората световна война насам.

Степента на свиване на бизнеса се забавя, като пазарната конюнктура постепенно проявява признаци на възстановяване.

Индексът, следящ представянето на пазара в Германия - DAX, се повиши с 35% от достигнатото си петгодишно дъно само преди три месеца.

Икономиката на страната се очаква да се свие с 6% през настоящата година, според прогнозите на правителството.

След положителните данни еврото регистрира повишение с около една трета от цента до ниво от 1.3922 долара за едно евро.

Индексът на текущите условия също е регистрирал ръст до ниво от минус 89.7 пункта през юни, в сравнение с минус 92.8 пункта през май.