Цените на недвижимите имоти в Китай се очаква да се стабилизират през останалите месеци до края на годината, което до голяма степен се дължи на мерките, които предприема правителството, споделят експерти от CB Richard Ellis.

Имотите са поскъпнали с 0.6% през май спрямо април, което е трети пореден месец на непрекъснат ръст.

Освен цените, повишение отчитат и броят на сключените сделки и размерът на инвестициите в сектора, като очакванията на брокерите за развитието на пазара стават все по-оптимистични.

"Ние не отчитаме драстично повишение, но и нямаме тенденция на продължаващо понижение в цените," казва Андрю Дзу, старши оперативен директор на офиса на CBRE в Шанхай.

Мерките, които китайското правителството предприе за намаляване на лихвените проценти по ипотечните кредити и повишаване на търсенето от страна на крайните потребители, също ще поддържат ръста на цените.

Сделките с недвижими имоти сезонно отчитат по-високи нива през май и юни, като ако успеят да се задържат на същите нива през следващите 3 летни месеца до началото на зимата, можем да сме сигурни, че секторът се е стабилизирал, казва още Дзу.

Междувременно, големи инвеститори в сектора, като компаниите Vanke и Guangzhou R&F Properties вече стартираха програми за изкупуване на терени на изгодни цени.