Началното строителство в САЩ бележи по-голям ръст от очаквания през май, което е признак, че сривът на индустрията, който е в четвъртата си година, може би върви към своя край, информира Bloomberg.

През миналия месец в САЩ е започнала работа по 532 000 нови жилища или със 17% повече от предходния месец, според данни на Министерството на търговията. Броят на разрешителните за строеж, който е индикатор за бъдещата строителна активност, също е нараснал с повече от очакваното.

По-ниските цени и данъчните облекчения привличат купувачи, полагайки основните за възстановяване на пазара и намаляване на тежестта върху икономиката. Все още нарастващата безработица обаче кара много американци да отлагат големите покупки, а прекратените ипотеки продължават да нарастват. При това положение трайното възстановяване в строителния сектор може да отнеме по-дълго време, смятат анализатори.

Отделен доклад днес показа, че цените на едро в САЩ са нараснали с по-малко от очакваното през май, след като цените на храните продукти паднаха. От Министерството на труда обявиха, че индексът на производствените цени се е понижи с 5% на годишна база през миналия месец, което е най-големият му спад от половин век.

Очакванията бяха за ръст в началното строителство до 485 000, според проучване на Bloomberg News.

Разрешителните за строеж са нараснали с 4% до 518,000 в сравнение с 498 000 месец по-рано. Очакванията бяха за ръст до 508 000.

Строителството на еднофамилни жилища се е увеличило със 7.5% до 401 000, като това е третото поредно месечно покачване. Началните строителство на многофамилни жилища е скочило с 62% до 131 000.