За последната 1 година до края на май 2009 продажната цена на офис имотите в централната част на Москва се е понижила с близо 37%, а в периферните части на града с 26%, сочат данни на RRG.

Данни от същия доклад показват, че цените на търговските площи в центъра на руската столица отчита спад с 24%, а в останалата част на града с 18%.

От началото на тази година средната цена на търговските имоти в Москва се е понижавала с между 3 и 5% всеки месец.

През май средната цена, на която са се сключвали сделките с търговски имоти, е била 4251 долара за кв. м, което е понижение с около 5% спрямо месец април.

Данни на компанията DTZ показва, че общият инвестиционен обем в сектора на търговски имоти в Русия за 2008 г. възлиза на 32 млрд. евро, като по-този показател страната изостава от тези в Западна Европа. В Германия например, инвестициите в търговските имоти за изминалата година възлизат на 776 млрд. евро.

Прогнозите на анализатори за инвестициите в търговските имоти в Русия за следващите няколко години са за спад, дори спрямо сегашните нива, като в условията на криза, предприемачите за изключително предпазливи и се насочват към по-малки по стойност проекти.