Вятърните бури в Европа в тази година ще навредят на оперативната печалба за 2009 г. на презстрахователното подразделение на германската застрахователна компания Allianz, информира Reuters, цитирайки главния изпълнителен директор на Allianz Re Клеменс фон Вайхс.

"Ще имаме затруднения да постигнем резултатите от 2008 г.", заявява фон Вайхс на среща с журналисти.

Подразделението, което генерира 80% от бизнеса си, като презастрахова рисковете, покрити от компанията майка Allianz, отчита 495 млн. евро оперативна печалба и брутни премийни приходи в размер на 3.8 млрд. евро през 2008 г.

Премийните приходи на презастрахователното подразделение се очаква да нараснат до около 3.9 - 4 млрд. евро, като таргетът е за среден ръст от 10% в премийните приходи и в оперативната печалба до 2011 г. в сравнение със средните стойности за 2006-2008 г.

"Нашата основна цел е да подкрепяме групата на Allianz, вместо да отчитаме ръст на всяка цена", казва фон Вайхс, добавяйки, че Allianz Re е осмият най-голям презастраховател в света по премийни приходи.

Както и другите презастрахователи като световния лидер Munich Re и втората по големина Swiss Re, Allianz Re очаква да види ръст в цените и по-благоприятни условия за презастрахователите по отношение клиентите на застрахователните компании през тази година.

Allianz не планира емитирането на още катастрофични облигации през тази година.