Индексът на потребителските цени в САЩ се е повиши с по-малко от очакванията на анализаторите през май, посочиха изнесени официални правителствени данни.

През изминалия месец регистрираната в най-голямата световна икономика инфлация е била при ниво от 0.1%. Това бе значително под средните очаквания на анализаторите за 0.3%.

На годишна база инфлацията е регистрирала спад от 1.3%, което е и най-голямото й понижение по този показател от 59 години насам.

Без да се отчита изменението в цените на волатилни стоки, като храните и горивата, инфлацията е възлязла на 0.1%, съвпадайки със средните очаквания на специалистите.

Данните засвидетелстват, че кризата на този етап поддържа поскъпването на относително ниско ниво.

Това от своя страна дава възможност на Фед да не се притеснява от рекордно ниските нива на лихвата в страната.

Цените на бензина са се повишили с 9.6% през май, като отражение на силното поскъпване в цената на петрола, в началото на летния сезон.

Независимо от повишението обаче, бензинът все още е далеч от рекордните цени постигнати през миналото лято при нива от 4 долара за галон.

Данните съдействаха за минимално поевтиняване на долара спрямо еврото. Единната валута се разменя в момента на нива малко под 1.3900 долара за едно евро. За сравнение рано днес валутната двойка се търгуваше при нива от около 1.3860-70 долара за евро.